Binnenkort een borrel? Zo verras jij je gasten

Heb je binnenkort een borrel? En wil je een keer iets anders op tafel zetten dan enkel een blokje kaas en een bakje chips? Maak dan een goed gevulde borrelplank. Grote kans dat je veel complimenten ontvangt van je gasten. In dit artikel vertel ik je wat er zeker niet mag missen op die borrelplank en neem ik je mee in het proces van het maken van de perfecte borrelplank. 

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je maar gewoon naar de winkel rijdt om alle hapjes te kopen, is het handig om te bedenken wie er komen. Ga na hoeveel je ongeveer nodig hebt en welke hapjes je gasten lekker vinden. Het heeft namelijk geen zin om een heleboel vleesgerechtjes op de plank te leggen als je gasten vegetarisch zijn. Weet je niet precies waar je gasten van houden omdat je ze nog niet zo goed kent? Kies dan voor van alles een beetje of vraag waar ze van houden. Schrijf alle hapjes op een lijstje en ga dan gericht boodschappen doen. 

Een ander deel van de voorbereiding is het zoeken naar een goede plank of misschien zelfs meerdere planken. Kies daarbij voor een plank die qua formaat bij je gezelschap past. Ben je met een klein gezelschap? Dan hoef je echt geen borrelplank van een meter neer te leggen. Het zou zonde zijn als je met de helft van het eten overblijft. Zorg ook dat je voldoende schaaltjes en bestek hebt zodat je dit ook op de plank kunt leggen. 

De hapjes

Of je nou voor warme, voor koude of voor een mix gaat, jij bepaalt welke hapjes je op je borrelplank legt. Toch zijn er een aantal hapjes die echt niet mogen ontbreken. Denk hierbij aan toastjes of een stokbroodje met smeersels, maar ook aan verschillende soorten kaas en vleeswaren. Daarnaast kun je de plank opvullen met behulp van fruit en noten. Noten kopen doe je bij een noten winkeltje of op de markt. Dan weet je zeker dat je de meest verse noten op de plank legt. Deze hapjes zorgen ervoor dat je borrelplank in de basis klaar is. Wil je nog net wat verder gaan en origineel zijn met hapjes? Denk dan ook eens aan dadels met spek of zoete pepers met roomkaas.   

Op de plank

De laatste stap is om alles op de plank te leggen. Hierbij kun je je creativiteit de vrije loop laten, maar handig is om te beginnen met de grote hapjes en de schaaltjes. De kleinere hapjes kun je dan als een soort van opvulling gebruiken. Hiermee voorkom je dat je straks alles hebt neergelegd en dat je nog één of twee schaaltjes overhoudt. Hou je nog lege plekken over? Vul deze dan op met wat fruit of losse noten.  

En dan, smullen maar! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *